Sari la conținut

Nouă state membre UE cer stabilirea unei date pentru interzicerea vânzărilor de autoturisme pe benzină și motorină

zagato inmatriculari

zagato inmatriculari
Comisia Europeană (CE) ar trebui să stabilească o dată pentru interzicerea vânzărilor mașinilor echipate cu motoare diesel sau pe benzină în blocul comunitar, în vederea alinierii sectorului transporturilor la obiectivele climatice, au cerut nouă state membre UE, conform profit.ro.

Conduse de Danemarca și Olanda, țările au trimis CE o scrisoare cerând politici ambițioase la nivelul UE pentru a limita emisiile de gaze din sectorul transporturilor. Printre aceste politici se află stabilirea unei date pentru interzicerea vânzărilor de mașini și camionete noi echipate cu motoare diesel sau pe benzină. Obiectivul președintelui Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, este crearea unei Europe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

„Trebuie să accelerăm tranziția verde a transportului rutier, iar legislatorii trebui să trimită semnale clare producătorilor auto și consumatorilor din UE”, a afirmat ministrul danez al Mediului, Dan Jorgensen.

Alte state care s-au alăturat inițiativei sunt Austria, Belgia, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Malta.

Comisia Europeană va propune în iunie standarde mai dure privind emisiile de dioxid de carbon ale noilor mașini în Europa, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice.