Sari la conținut

Ghid Rabla 2021 | Cum obții bani de la stat pentru mașină nouă: radiere, REMAT și documente

zagato inmatriculari

Sursa: playtech.ro

Dacă vrei să îți înlocuiești mașina veche cu una nouă, Guvernul încurajează înnoirea parcului auto prin programul Rabla și Rabla Plus. Astfel, pe vechea ta mașină poți obține un tichet pe care să îl folosești ca reducere, din prețul noului autoturism. Însă până să te vezi în noua ta mașină, ai câțiva pași de urmat.

 

Pentru radierea autovehiculelor cu predare la Remat (centru autorizat de prelucrare fier vechi), se procedează astfel:

  • Se preăa mașina la cel mai apropiat centru REMAT, unde se merge și cu actele în original (CIV auto, certificat înmatriculare și CI proprietar )
  • În urma predării autoturismului, trebuie să primești următoarele: certificat de distrugere și adeverință sau chitanță pentru suma de bani primită pe epavă (la persoanele juridice, se întocmește și o factură cu plata inversă)
  • Următorul pas îl reprezintă scoaterea mașinii de la impozit
  • Ultimul pas, radierea din circulație.

Cum te pregătești pentru aplicarea la Rabla

După ce predai mașina la REMAT, vei obține un certificat de distrugere care-ți va folosi în programul Rabla. Acest document trebuie îndosariat, împreună cu declarația pentru scoaterea din evidente a mijlocului de transport, cartea mașinii în original și copie, actul de identitate în original și copie, cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală.

Dosarul astfel alcătuit, trebuie să ajungă la Direcția de taxe și impozite aferentă domiciliului tău.

Fie că îl depui personal, fie că îl trimiți prin mijloacele de comunicare electronică, trebuie să te asiguri că procedezi în conformitate cu regulile stabilite de autorități în această perioada de pandemie, când toate instituțiile statului au aplicat modificări la programul și modalitatea de lucru cu publicul.

Afli despre cum poți depune dosarul consultând site-ul direcției de taxe și impozite de pe raza domiciliului tău. Odată depus acest dosar la direcție, are loc radierea fiscală, în posesia căreia vei intra, după ce autoritățile ți-o vor trimite prin poștă.

Începând din 2020, radierea de la serviciul de înmatriculări a mașinilor casate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național RABLA se face din oficiu în baza transmiterii către această instituție a certificatului de distrugere, în format electronic, de către operatorul economic autorizat care a emis acest document.

Cum radiezi o mașină

  • Dacă nu ai primit dovada radierii, poți să te adresezi la serviciul de înmatriculări cu următoarele documente:
  • Cererea solicitantului;
  • Certificatul de înmatriculare – original;
  • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  • Cartea de identitate a vehiculului în original;
  • Documentul care atestă dezmembrarea, casarea sau predarea unei unităţi specializate în vederea dezmembrării (certificate de distrugere);
  • Certificatul de atestare fiscală;
  • Certificat de radiere – 3 exemplare;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu, certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;

Procura specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

În cazul radierii vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care dețin certificate de înmatriculare și numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricație mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declarații pe proprie răspundere a titularului sau a moștenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulație și nu mai circulă pe drumurile publice.